Get Adobe Flash player

Bučno olje

 BUČNO OLJE

Bučno olje je domače jedilno rastlinsko olje, proizvedeno s 1.stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kvalitete, ki so bile pridobljena iz oljnih buč pridelanih na posestvu FKBV.

Bučno olje je temno zelene do rdeče barve, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom.

Bučno olje spada med hranilno najbogatejše olje. Je vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, ki so potrebne za rast in razvoj.

Bučno olje lahko uživamo hladno, kot dodatek jedem in solatam, lahko pa ga uporabimo za pripravo slaščic, omak ali toplih jedi.

Pri toplotnem stiskanju se semena mehansko in termično obdelujejo. Najprej se v valjčnem mlinu zmeljejo, nato se v mešalcu umešajo z vodo in soljo (voda je tista, ki preprečuje, da bi se semena pri praženju zažgala, kar omogoča pridelavo 100 % čistega olja), potem se v ponvah popražijo med 100 stopinj C in 110 stopinj C in na koncu stisnejo v stiskalnici. Tako pridobimo olje, ki ima značilno temno barvo, gostoto, močno diši in je bolj intenzivnega okusa. Pri tovrstni predelavi potrebujemo v povprečju 2 kg bučnih semen za 1l bučnega olja.

Cena BUČNEGA OLJA je 18,00 €/L. Možnost nakupa tudi 0,5l po ceni 11,00€. Bučno olje lahko kupite  v prodajnem centru botanični vrt in v okrepčevalnici Meranovo.

  Bučno olje2  bučno olje v reviji

 

 PRAŽENA BUČNA SEMENA- SLANA

Pražena bučna semena – slana so pridobljena iz oljnih buč pridelanih na FKBV. Semena so hrustljava in prijetnega okusa. So enostavna za prebavo, bogata z beljakovinami in aminokislinami. Pražena bučna semena- slana uživamo kot prigrizek ali dodatek jedem.

Cena PRAŽENIH SEMEN je 2,50 €/kom (100 g). Pražena slana bučna semena lahko kupite v prodajnem centru botanični vrt  in v okrepčevalnici Meranovo.

Pražena slana bučna semena

EKOLOŠKA AJDOVA KAŠA

Cena EKO AJDOVE KAŠE je 4,60 €/kg. Ajdovo kašo lahko kupite v prodajnem centru botanični vrt in v okrepčevalnici Meranovo.

EKOLOŠKA AJDOVA MOKA

Cena EKO AJDOVE MOKE je 4,20 €/kg. Ajdovo moko lahko kupite v prodajnem centru botanični vrt in v okrepčevalnici Meranovo.

Pisno je ajda prvič omenjena leta 1426, v gornjegrajskem urbarju pod imenom 'poganka', zavedena pa je tudi v velesovskem urbarju iz leta 1448. Kot poljščino, iz katere se lahko pripravita dve značilni slovenski jedi – kruh in kaša –, jo omeni že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske (1689).

Ajda je bila nekoč običajna kmečka hrana in celo hrana revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Poleg tega ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.

Ajda ima uravnovešeno aminokislinsko sestavo beljakovin, njene beljakovine pa skupaj s počasi prebavljivim škrobom prispevajo k nižanju holesterola v krvi. Beljakovine ajde so kakovostnejše od beljakovin pšenice, soje ali mesa, po aminokislinski sestavi pa jih prekašajo samo beljakovine kokošjega jajca. Ajdova zrna so tudi bogat vir vitaminov skupine B.

V prehrani uporabljamo predvsem ajdova semena, iz katerih z luščenjem pridobimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Ker ajdova moka ne vsebuje lepka, jo je za pripravo testa treba popariti ali pa mešati s pšenično moko. Ajdovo moko uporabljamo za peko kruha in raznega peciva, pa tudi za žgance, krapce in palačinke.

Cena AJDOVE MOKE je 3,90 €/kg. Ajdovo moko lahko kupite v prodajnem centru botanični vrt  in v okrepčevalnici Meranovo.

 Ajdova kaša  Ajdova moka

 

 


Veleprodaja

  • Kontakt: Boris Žnidarič – vodja komerciale od 7.00 do 14.00 ure
  • Telefon: 02 613 08 51, GSM: 041 621-248, Faks: 02 613 08 55
  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Obiskovalci

Today 9

Yesterday 22

Week 127

Month 377

All 377

Currently are 12 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Obiskovalci

Na strani je 30 gostov in ni članov .