Get Adobe Flash player

Ekološka ajdova moka

 

EKOLOŠKA AJDOVA MOKA

Pisno je ajda prvič omenjena leta 1426, v gornjegrajskem urbarju pod imenom 'poganka', zavedena pa je tudi v velesovskem urbarju iz leta 1448. Kot poljščino, iz katere se lahko pripravita dve značilni slovenski jedi – kruh in kaša –, jo omeni že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske (1689).

Ajda je bila nekoč običajna kmečka hrana in celo hrana revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Poleg tega ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.

Ajda ima uravnovešeno aminokislinsko sestavo beljakovin, njene beljakovine pa skupaj s počasi prebavljivim škrobom prispevajo k nižanju holesterola v krvi. Beljakovine ajde so kakovostnejše od beljakovin pšenice, soje ali mesa, po aminokislinski sestavi pa jih prekašajo samo beljakovine kokošjega jajca. Ajdova zrna so tudi bogat vir vitaminov skupine B.

V prehrani uporabljamo predvsem ajdova semena, iz katerih z luščenjem pridobimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Ker ajdova moka ne vsebuje lepka, jo je za pripravo testa treba popariti ali pa mešati s pšenično moko. Ajdovo moko uporabljamo za peko kruha in raznega peciva, pa tudi za žgance, krapce in palačinke.

Ekološka ajda je pridelana s certifikatom "Ekološka pridelava."

Maloprodajna cena: €4,20/kg

Eko ajdova moka1
 

 

 

 


Veleprodaja

  • Kontakt: Boris Žnidarič – vodja komerciale od 7.00 do 14.00 ure
  • Telefon: 02 613 08 51, GSM: 041 621-248, Faks: 02 613 08 55
  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Obiskovalci

Today 23

Yesterday 40

Week 97

Month 752

All 8503

Currently are 9 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions